юни 10, 2015 - No Comments!

Дай на кирилица, стига с тая шльокавица.

Обичам кирилицата. Първо, защото е различна. Второ, защото си е наша. И трето, защото е красива.

Когато бях малка, може би на около 6, се учех тепърва да изписвам буквите. Признавам си, това ми беше едно мнооого омразно задължение. Да, приемах го като задължение, защото исках просто да се забавлявам и да си играя. Кой ще предположи, че 23 години по-късно писането за мен ще е такова удоволствие, че ще го предпочитам пред толкова други неща?

Та, да се върнем при малката Майа, която пише буквата „в“ за първи път.

Read more

юни 02, 2015 - No Comments!

Как да пиша разбираемо в чата и в социалните мрежи?

Какво означава да пишеш разбираемо? Това е да искаш да опишеш в писмен вид ситуация, случка, човек и т.н. на някого и той да разбере на 99% всичко, което се опитаваш да му кажеш.

Какво имам предвид? Например да вземем следната ситуация. Днес Аз съм си купила най-яките сандали от мола и искам да се похваля с новата си придобивка на приятелка. И нека си представим, че аз съм в ролята на човека, който пише неразбираемо.

Провеждам следния разговор:

- МАЦЕ, ДНЕС СИ ВЗЕХ ЯКАТА РАБОТА!!! – Аз.
– Какво си си взела? :) – Приятелката.
– МИ КАК КВО!!! – Аз.
– Какво има? Всичко наред ли е? Да не си ми сърдита нещо? – Приятелката.
– ТИ СИ ЛУДА!!! ЩО??? – Аз.
– Ами не знам, не те разбирам. Пишеш ми с главни букви и толкова удивителни…Все едно ми се караш? Добре ли си? – Приятелката.
– НИЩО НЕ РАЗБИРАААШ. ВЗЕХ СИ МЕГА ЯКИТЕЕЕЕЕ ЧЕХЛИИ!!! ИСКАШ ЛИ ПИК??? – Аз.
– Ама наистина нищо не ти разбирам. Много си развълнувана ли, какво? Какъв пик? И какви са тези чехли? За баня ли са? – Приятелката.
– ………

Read more

май 05, 2015 - No Comments!

Какво е копирайтинг и има ли общо с copyright?

Както сигурно ти е станало ясно от моя сайт, аз съм копирайтър. Като копирайтър се занимавам с копирайтинг. За съжаление думите, които използвам, за да опиша това, което правя, са чуждици и много хора не са запознати с тяхното значение. Именно затова реших да те запозная малко по-отблизо с дейността на копирайтъра и да разясня за какво иде реч, когато някой ти каже, че имаш нужда от професионални копирайтинг услуги.

Копирайтинг идва от английски, от думата copywriting. Копирайтинг е професионално създаване на текстово съдържание за онлайн и офлайн медиите. Това са текстове за уеб сайтове, банери, реклами в Google, реклами в социалните мрежи или текстове за радио и телевизионни реклами, текстове за принт материали (флаери, билбордове, плакати, реклами тип „сити лайт“ и др.).
Важно е да разясня и какво не е копирайтинг.

Copywrite не е равно на Copyright.

Да, на български звучат еднакво – копирайт, но реално са две тотално различни думи.
Думата copywrite е съставена от copy и write. Copy = рекламен текст, а writе = пиша. Простичко казано, copywrite означава „пиша рекламен текст„.
Думата copyright, от своя страна, е съставена от copy = екземпляр (копие) и right = право. Или преведено от английски copyright означава „авторско право„.
Единственото, което свързва двете думи е, че когато един копирайтър напише текст, той автоматично придобива авторски права над него. Иначе смислово copywrite и copyright нямат нищо общо.

Какво още не е копирайтинг?

Read more