май 05, 2015 - No Comments!

Какво е копирайтинг и има ли общо с copyright?

Както сигурно ти е станало ясно от моя сайт, аз съм копирайтър. Като копирайтър се занимавам с копирайтинг. За съжаление думите, които използвам, за да опиша това, което правя, са чуждици и много хора не са запознати с тяхното значение. Именно затова реших да те запозная малко по-отблизо с дейността на копирайтъра и да разясня за какво иде реч, когато някой ти каже, че имаш нужда от професионални копирайтинг услуги.

Копирайтинг идва от английски, от думата copywriting. Копирайтинг е професионално създаване на текстово съдържание за онлайн и офлайн медиите. Това са текстове за уеб сайтове, банери, реклами в Google, реклами в социалните мрежи или текстове за радио и телевизионни реклами, текстове за принт материали (флаери, билбордове, плакати, реклами тип „сити лайт“ и др.).
Важно е да разясня и какво не е копирайтинг.

Copywrite не е равно на Copyright.

Да, на български звучат еднакво – копирайт, но реално са две тотално различни думи.
Думата copywrite е съставена от copy и write. Copy = рекламен текст, а writе = пиша. Простичко казано, copywrite означава „пиша рекламен текст„.
Думата copyright, от своя страна, е съставена от copy = екземпляр (копие) и right = право. Или преведено от английски copyright означава „авторско право„.
Единственото, което свързва двете думи е, че когато един копирайтър напише текст, той автоматично придобива авторски права над него. Иначе смислово copywrite и copyright нямат нищо общо.

Какво още не е копирайтинг?

Копирайтингът не е просто да напишеш един текст.

Писането си има своите специфики. Дали пишеш за блог или за представяне на услуги в уеб сайт, дали създаваш текстово съдържание за банер реклама или за постове във фейсбук, дали текстът ти е за билборд или за телевизионна реклама – има много разлики, дори и тематиката на текстовете да е една и съща.
Различна е дължината на съдържанието, ключовите думи, на които ще се наблегне, призивът за действие (call to action), различни са и хората, на които говорим. Текстът, който един копирайтър създава, има конкретна цел. Ако текстът например е предназначен за уеб сайт, то целите му могат да са:

 • да задържи по-дълго време посетителите на страницата;
 • да провокира и заинтригува посетителите, и те да искат да научат повече. Тоест да кликнат на следващата страница;
 • да накара посетителите да кликнат на бутона „Купи“ с намерението да купят представения продукт;
 • да убеди посетителите да се запишат за бюлетин;
 • посетителите да поискат да се свържат с теб. Да пратят мейл през контактната форма или да звъннат на посочените телефони;
 • да накара посетителите да си запазят сайта ти в Bookmarks на браузера си;
 • посетителите да искат да разгледат повече информация за теб или фирмата ти (пренасочване към профил в социални мрежи – Facebook, LinkedIn, Google+, Twitter)
 • и др.

И все пак, защо ти е нужен копирайтър?

Няма нищо лошо в това да искаш да напишеш сам текста за уеб сайта си. Има разлика обаче между това да искаш и между това да имаш възможност или да можеш. Споделям с теб 4 причини поради които е добре да потърсиш услугите на професионален копирайтър:

 1. Нямаш време да напишеш сам текста. Имаш уменията, но си се захванал с още 100 други неща наведнъж и вече не само ти идва в повече, но наистина трудно балансираш всичките дини под една мишница.
 2. Имаш време и можеш, но не ти се занимава. Абе просто не ти е интересно! Аз съм на мнение, че човек трябва да прави това, което обича. Иначе се усеща, че не е от сърце. Ако не ти се занимава, дай го на някой, на който му се занимава и ще го направи със страст и кеф.
 3. Не можеш да пишеш. Няма драма. Аз пък например, не мога да рисувам. Ама си го знам и не се бутам там, където не ми е работа. Като не можеш да пишеш, довери се на някой, който може.
 4. Не можеш да пишеш, но много искаш. Е, тук вече положението е опасно. Най-страшно е, ако реално не можеш да пишеш, но си мислиш, че можеш. Добре е отново да се довериш на професионалист. Чудесно е, че приятелите ти казват, че си страшен и че пишеш много добре, и: „Абе за какво ти е нужен копирайтър? Само ще си дадеш парите на вятъра“. Но! Като си тръгнал да правиш сериозен бизнес, трябва да знаеш, че мнението на най-близките ти хора не винаги е меродавно. Добре е да имаш по-широк поглед върху нещата и винаги да търсиш повече източници, с които да сверяваш часовника си.

И такаа. Ако си се припознал сред горните 4 сценария – ще се радвам да се свържеш с мен. Ако ли не – благодаря ти, че отдели от времето си, за да прочетеш първата ми статия в новия ми блог. За мен беше удоволствие да я напиша, надявам се и за теб – да я прочетеш.

Published by: admaya in Копирайтинг

Comments are closed.